Synopsis

Hoofdpersonage van het verhaal is Daniel Daréus, een wereldberoemde dirigent van middelbare leeftijd. Door de hoge eisen die hij aan zichzelf en anderen stelt krijgt hij een hartaanval. Aan zijn succesvolle carrière lijkt een einde te komen. Hij heeft geen andere keus dan deze grens te accepteren en besluit terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van het land. In deze kleine gemeenschap herkent eerst niemand hem als het veel gepeste jongetje van vroeger.

Hij komt zijn oude klasgenoten weer tegen en ziet hoe de grootste pester van toen, Geert, het dorp nu nog steeds terroriseert en zijn vrouw, Gabriëlla, mishandelt. Geert blijkt bevriend te zijn met Wybe, de dorpsdominee.

Daniel laat zich door de lokale middenstander Oene overhalen om dirigent van het dorpskoor te worden. Daniel maakt ontzettend veel los onder de bewoners. Het wordt voor iedereen een zoektocht naar geloof, hoop en liefde. Tijdens deze muzikale reis laat Daniel ieder koorlid zijn of haar eigen toon vinden. Het is de toon die de koormuziek van het dorpskoor bijzonder maakt. Er ontstaat dynamiek met bijzondere klankkleuren.

Daniel rekent af met beelden en herinneringen uit zijn jeugd. Hij probeert letterlijk en figuurlijk zijn eigen balans te vinden. Lena, een mooie jonge vrouw uit het koor, leert hem fietsen. Equilibrio! Tussen die twee ontstaat gaandeweg een bijzondere band.

Tijdens het voorjaarsconcert zingt Gabriella een lied met de boodschap dat ze haar eigen leven wil leiden. ’Ik wol fiele dat ik libje.’ Als ze bij thuiskomst weer geslagen wordt door haar man Geert, vertrekt ze. De domineesvrouw, Inge, confronteert en ontmaskert haar man en laat hem in zijn wanhoop en ellende achter. Het zijn de vrouwen die opstaan en Daniel omringen, met bevrijdende liefde (Lena), een krachtig magnificat (Gabriella), lef en zelfvertrouwen (Inge).

Onder de bezielende leiding van Daniel stijgt het koor boven zichzelf uit. Ze worden toegelaten tot een grote internationale zangwedstrijd. Op de dag van de grote finale in Wenen komt alles samen. De toon zal nog lang naklinken in de harten van de mensen.

Het verhaal van de musical Gabriella gaat over ons allemaal, is tijdloos, humoristisch, soms scherp en ontmaskerend. Het laat ons zien hoe we met hart en ziel mogen leven, as it is in heaven.

Wat de dag van morgen brengt, is allang niet meer de vraag, morgen is vandaag.